Varför bara myndigheter och brottslingar bör ha vapen.

Ibland hör man någon försäga sig och säga att bara tjuvar och poliser borde ha vapen. Detta är en vid första anblicken väldigt märklig utsaga, men om man reflekterar över den så förklarar den en hel del.
Som Polis är det naturligtvis väldigt enkelt om alla ouniformerade som bär vapen är brottslingar, det är enkelt att avgöra åtminstone vilka som definitivt inte är good guys. För undersåten är det också enkelt, har någon ett vapen så är det någon du reflexmässigt skall underkasta dig, endera för att det är en skurk som kommer att kräva att du underkastar dig, eller för att det är en polis, som kommer att hävda att du är skyldig att underkasta dig. Om det då kommer någon som är din jämlike och har en pistol i hölstret så kommer det att bli en konfliktloop i huvudet på dig, en beväpnad person som inte gör anspråk på din underkastelse, det fungerar väl inte...
Som myndighetsperson är det också mindre problematiskt att brottslingar har vapen än att civila har det. En brottsling har vapen för att tvinga sin vilja på andra. För att tvinga andra att göra det du vill, eller ge dig det du vill ha. Som myndighetsperson eller politiker kan du identifiera dig med detta, det är ju trots allt själva syftet med ordningsmakten, vilken är ditt vapen.
En civilist däremot, som vill ha en bössa för nöjes skull, för jakt, för självförsvar, eller bara för att det kan vara tillfredsställande att öppna vapenskåpet och se på sina bössor, precis som det är tillfredsställande att öppna verktyggskåpet och se på sina verktyg, även om man nästan aldrig använder dem. Eller som alla värst, vill ha vapen som försäkring, för att om det, vilket gud förbjude, skulle bli nörvändigt, kunna organisera dig med andra och resa sig upp mot de som utan legitimitet försöker tvinga dem till underkastelse.
Inget av dessa skäl att inneha vapen känner du som myndighetsperson eller brottsling igen dig i, däremot ser såväl myndighetspersonen som brottslingen bekymmer i om medborgaren har verktygen att stå emot deras försök att tvinga honom till underkastelse.
Kort sagt, myndighetspersonen kan förstå brottslingens behov av vapen som yrkesredskap, men kan inte förstå det legitima i medborgarens önskan att ha vapen för nöje eller nytta eller bara för att hon kan. Såväl myndighetspersonen som brottslingen ser medborgarens vapeninnehav som problematisk då det gör att medborgaren effektivt kan motsätta sig att underkastas annans vilja.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0